keskiviikko 12. elokuuta 2015

Kummin saatesanat

Minusta tuli muutama viikko sitten kummitäti. Onneksi lapsen hengellistä kasvattamista ei kokonaan jätetty tällaisen kirkkoon kuulumattoman vastuulle, vaan minä saan rauhassa keskittyä kummipojan henkisen kasvun tukemiseen. Aloitin tällaisilla saatesanoilla:
Rakas kummipoika
Kummin tehtävä on olla hengellinen kasvattaja. Hengellisestä kasvusta kovinkaan kaukana ei kuitenkaan ole henkinen kasvu. Onhan kristillinen kirkkokin pyrkinyt vuosisatojen ajan paitsi vaikuttamaan ihmisten arvoihin ja toimintatapoihin, myös kouluttamaan ja sivistämään kansaa.
Henkinen kasvu on ennen kaikkea itsensä kehittämistä ja uuden oppimista. Voidaan puhua henkisestä pääomasta ja sen kartuttamisesta. Ja mielestäni nimenomaan henkinen pääoma on se kaikista arvokkain pääoma, jota ihmisellä voi olla. 
Henkisellä pääomalla en tarkoita vain kirjaviisautta tai akateemista koulutusta, vaan kaikkia taitoja, osaamista, kykyjä ja tietoa, on se sitten vaikka talon rakentaminen tai auton moottorin korjaaminen, urheilulaji tai kehon hallinta, taiteellinen osaaminen, soittaminen, erilaiset kädentaidot, kielitaito, taito tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa tai ammatillinen osaaminen. On se osaaminen laadultaan mitä tahansa, se on arvokasta, sillä oppimalla uutta ihminen kehittää itseään.
Tulet elämässäsi oppimaan paljon erilaisia asioita. Ensimmäiset vuotesi eivät juuri muuta olekaan kuin uusien taitojen ja tietojen oppimista milloin leikin, milloin koulunkäynnin ja milloin kantapään kautta. Mutta uuden oppiminen ja itsensä kehittäminen ei missään nimessä lopu sen jälkeen, kun olet oppinut kävelemään tai puhumaan, tai kun olet suorittanut oppivelvollisuutesi valtiota kohtaan. Sen sijaan uuden oppimisesta ja itsensä kehittämisestä tulee vuosi vuodelta mielenkiintoisempaa, sillä pystyt itse vaikuttamaan yhä enemmän siihen, mitä ja millaisia asioita opettelet. Yhtäkkiä voitkin panostaa asioihin, jotka sinua kiinnostavat ja joissa haluat kehittyä.
Kummina minä haluan kannustaa sinua opiskelemaan uusia asioita ja ennen kaikkea sellaisia asioita, joita sinä haluat oppia ja tehdä. Ja haluan myös osaltani mahdollistaa sen, että myös voit opiskella ja opetella juuri sinua kiinnostavia asioita. Sen vuoksi kastelahjaksesi olen avannut sinulle pankkitilin, johon on tarkoitus kartuttaa sinulle varoja opiskelujasi varten. Siirsin sinne nyt pienen summan ja tulen vastaisuudessakin esinelahjojen sijasta muistamaan sinua lähinnä tilisiirroilla kyseiselle tilille.
Käyttöoikeudet tuohon tiliin tulet kuitenkin saamaan vasta, kun täytät 18 vuotta. Tämän jälkeen saat käyttää tilille kertyneet varat kuten itse parhaaksesi näet, mutta toivoisin, että kunnioittaisit silloin kummisi toivetta ja lahjan tarkoitusta ja käytät varat jonkin uuden asian oppimiseen. Se voi olla opiskelujen tai opiskelijaelämän rahoittamista, matkustaminen ulkomaille ja uusiin kieliin, kulttuureihin ja ihmisiin tutustumista, harrastukseen panostamista tai vaikka työvälineiden hankintaa voidaksesi kehittyä ammatissasi. Tärkeintä on, että käytät rahat tavalla, joka kehittää sinua ja opettaa sinulle jotakin uutta, jota sinä itse haluat oppia ja tehdä.